De informatiemaatschappij verandert snel en de veranderingen zijn complex. Door de innovaties en veranderingen goed te volgen en te duiden, reduceert Gemeente Zwolle onzekerheden als gevolg van de veranderende informatiemaatschappij. Gemeente Zwolle realiseert een samenhangende Zwolse Digitale Infrastructuur, zodat verantwoorde gegevensuitwisseling en –opslag geborgd is. Hierdoor krijgen we meer grip op de informatievoorziening en wordt dit beter benut ten behoeve van onze maatschappelijke verantwoordelijkheden. Om de Zwolse informatievoorziening te legitimeren wordt de privacy en de informatieveiligheid van burgers en bedrijven gewaarborgd.  

Criteria

De informatievoorziening is verantwoord ingericht, zodanig dat:

  • Digitaal (samen)werken zowel in- als extern.
  • Innovatie van de Zwolse Digitale Infrastructuur
  • Standaardisatie van uitvoeringsprocessen en informatievoorziening
  • Informatiebeveiliging en privacy

Toelichting

In december 2016 is de Informatiestrategie 2017-2020, “Op weg naar een flexibele, innovatieve gemeente in 2020” voor de gemeente Zwolle vastgesteld. In 2017 is vervolgens samen met de business een roadmap gemaakt voor de Digitale transitie. In de roadmap zijn de maatschappelijke / informatiekundige thema’s geïdentificeerd. De relevante thema’s en trends zijn benoemd en vertaald in projecten.

De  invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet zijn vanuit de landelijke Overheid vertraagd als gevolg van de latere ingangsdatum van de wet. Dit heeft tot gevolg dat de invoering intern wel doorgaat maar het gehanteerde tempo lager ligt.  

Aan de standaardisatie van uitvoeringsprocessen is  invulling gegeven door invoering van zaakgericht werken. Daarnaast is er een samenwerkingsplatform ingericht om cocreatie te ondersteunen. De komende jaren vragen deze acties  ook nog de nodige aandacht.

Er zijn in 2017 diverse acties uitgevoerd ter verhoging van het bewustzijn van informatieveiligheid, zoals het versturen van nep-fishing mails en een mystery guest op de werkvloer. Tevens bewustwordingsbijeenkomsten voor bewust informatie veilig werken als onderdeel van digitale weerbaarheid. We doen mee met landelijke ontwikkelingen, aangestuurd vanuit de VNG,  zoals samen organiseren, ontwikkelingen op infrastructureel gebied (zoals Common Ground) en een veilige

generieke gemeenschappelijke infrastructuur (GGI).