We maken de beweging van het uitsluiten (exclusie) van mensen van de arbeidsmarkt naar het insluiten (inclusie) van iedereen binnen de arbeidsmarkt. Iedereen doet mee en werkt mee naar vermogen.  Dit betekent dat we van elkaar accepteren dat we anders zijn. Dat we daar de meerwaarde van inzien.

Criteria

We hebben een inclusieve samenleving, een inclusieve regionale arbeidsmarkt en zijn daarbinnen een inclusief werkgever, zodanig dat:

  • (Zwolse) burgers en organisaties ons ervaren en (h)erkennen als organisatie met een divers samengesteld personeelsbestand
  • bij werving & selectie van nieuwe medewerkers en stagiaires geen arbeidsmarktdiscriminatie plaatsvindt en sollicitanten gelijke kans op selectie krijgen en ervaren
  • bij werving & selectie diversiteit en talent een rol speelt
  • wij mensen met een functionele arbeidsbeperking benaderen vanuit hun talent in plaats van hun beperking
  • we aantrekkelijk zijn als werkomgeving voor stagiaires om leerervaring op te doen
  • we als inclusief werkgever een voorbeeld zijn voor de regionale arbeidsmarkt

Toelichting

Vanaf augustus 2016 is gedurende 8 maanden een proef met anoniem solliciteren uitgevoerd. De ervaringen en resultaten hebben geleid tot een nieuwe fase waarin we een eigen vorm van anonieme selectie toepassen ('anoniem voorstellen door middel van een pré-CV'). Deze beoogt  Deze vorm voorkomt arbeidsmarktdiscriminatie te voorkomen: het (on)bewust uitsluiten op basis van kenmerken als leeftijd, geslacht, naam, uiterlijke kenmerken etc. Per Sinds oktober 2017 is een nieuw werving- en selectiebeleid van toepassing met bijbehorend proces om anoniem selecteren van externe vacatures mogelijk te maken. Sinds oktober zijn 13 vacatures via deze anonieme selectie vervuld. Dit proces verliep niet altijd even gemakkelijk en uit een analyse blijkt dat de beoogde doelstelling om de diversiteit te vergroten niet is bereikt. Bovendien is er sprake van een sterk veranderende arbeidsmarkt  waardoor werving en selectie van nieuwe medewerkers onder druk komt te staan. Daarom onderzoeken we voor 2018 andere maatregelen.

In 2017 zijn in totaal 64 stagiairs, trainees en afstudeerders gestart.

Onze wettelijke verplichting vanuit de Wet Banenafspraak is dat we in 2017 10,8 zogeheten garantiebanen creëren. Zo'n garantiebaan heeft een omvang van 25,5 uur en is uitsluitend bedoeld voor iemand met een functionele arbeidsbeperking. Ons resultaat is per 31-12-2017 11,2 garantiebanen. Dit aantal  is verdeeld over 11 medewerkers. De omvang van deze banen varieert van 15 tot 36 uur per week, afhankelijk van de arbeidsmogelijkheden van betrokken medewerkers. 15 mensen hebben een werkervaringsplek gehad, maar geen daarvan had formeel status van 'functioneel arbeidsbeperkt'.