Doel is dat alle medewerkers samenlevingsgericht willen en kunnen handelen. Willen omdat onze medewerkers er ten diepste van overtuigd zijn dat dat bijdraagt aan de stad Zwolle. Kunnen omdat waar mogelijk grenzen zijn opgeheven. De omstandigheden en het gewenste resultaat zijn leidend, niet de procedures. Vanuit verbinding met de stad pakken we onze rol. Een deel van ons werk wordt minder voorspelbaar en ook met wie we dit doen.

We sturen vanuit vertrouwen, met zo min mogelijk grenzen, afdelingen, interne procedures en beleidsinstructies.  Naast afdelingen hebben we tijdelijke teams rondom behoeften uit de stad, met medewerkers uit verschillende afdelingen en betrokkenen uit de stad. Ofwel: we werken op verschillende manieren samen met én voor de stad. Dit is de centrale koers in onze organisatieontwikkeling. En de ene keer zijn we in the lead, de andere keer zijn we one of the guys. We denken mee, werken mee, faciliteren, brengen soms wat geld mee. We anticiperen en manoeuvreren met ons eigen DNA als fingerprint.

Criteria

Flexibele medewerkers werken samenlevingsgericht, zodanig dat:

  • medewerkers  zich bewust zijn van hun rol als bijv. partner, toezichthouder, handhaver of beslisser
  • medewerkers in hun denken en handelen uitgaan van hetgeen de Zwolse samenleving van hen vraagt
  • medewerkers zich flexibel in willen en kunnen zetten, zodat hun talenten en competenties optimaal ingezet worden om de stad te dienen
  • medewerkers herkenbaar zijn voor Zwolse inwoners in hun manier van doen als partner van de stad

Toelichting

We bouwen o.a. met het programma Initiatiefrijk Zwolle voort op onze rijke historie – zoals bijv. wijkgericht werken, Samen maken we de stad, ideeënmakelaar en DNA Zwolle  – en we worden steeds vaardiger in het uitnodigend zijn, co-creëren en samenwerken met initiatiefnemers en (maatschappelijke) partners. We hebben op doe- en deels op systeemniveau stappen gezet en ons vakmanschap aangescherpt. We proberen uit, we delen dilemma’s en zoeken steeds meer samen naar slimme verbindingen en oplossingen. De focus is het mee-mogelijk maken, maar medewerkers ontdekken ook steeds meer dat het creëren van een gelijk speelveld, een professionele houding en rolbewustzijn hierbij van wezenlijk belang zijn. Daarnaast zijn we ons bewuster geworden van het strategisch belang van initiatieven en hoe niches zich verhouden tot en bijdragen aan de stedelijke opgaven zoals bijv. de energietransitie en klimaatadaptatie. We ervaren ook waar nog kansen liggen en deze leerpunten zijn geborgd in de verdere organisatieontwikkeling, de doorontwikkeling van Initiatiefrijk Zwolle en het hieraan ondersteunende HR-programma.

In 2017 is er een variëteit aan leeractiviteiten georganiseerd waaraan een brede groep medewerkers heeft deelgenomen. Er zijn verscheidene stadsexpedities georganiseerd, Meesterklassen met relevante maatschappelijke thema’s, 'Doenerijen' en leertrajecten zoals ‘Werkende principes in een initiatiefrijk Zwolle' en ‘Transitiemanagement & sociale innovatie’ waarin actie-leren centraal stond. Ook zijn Zwolse vraagstukken startpunt geweest voor leersettingen zoals de Community of Practice gebiedsgericht werken waarin we toewerken naar een gemeenschappelijke en herkenbare manier van gebiedsgericht werken en leersessies met 'the whole system in the room', waarbij met verschillende maatschappelijke partners is gereflecteerd op de samenwerking en specifiek op onze rol als gemeente. Tevens heeft het Gidsteam tientallen initiatieven (groot en klein) doorgeleid of verrijkt. Aan de georganiseerde workshops initiatiefkunde voor Zwollenaren hebben 40 initiatiefnemers deelgenomen. Dit soort activiteiten helpt bij het toegankelijk maken van de gemeente Zwolle als vraagbaak, partner, co-financierder etc.

Vanuit het Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle zijn in 2017 vijf initiatieven co-gefinancierd, variërend van de ontwikkeling van een zonnetapijt voor kunstgrasvelden tot een indoor Skatepark. De totale investering bedroeg € 75.000,-. Er zijn geen formele aanvragen afgewezen.

We hebben verder gebouwd aan een netwerkorganisatie waarbinnen medewerkers zich gemakkelijk kunnen bewegen en vanuit verschillende rollen waarde toe kunnen voegen. Er is een start gemaakt met tactische en strategische personeelsplannen zodat talent en het werk dat er nu en in de toekomst te doen is zich optimaler tot elkaar verhouden.  Medewerkers hebben de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen door tijdelijke klussen te doen binnen het regionale samenwerkingsverband Talentenregio en via de interne klussenbank. De pilot met de klussenmakelaar die talent en klus matcht, is verlengd.  Ook het vervangen van de jaarplancyclus door WOW-gesprekken (werk, ontwikkeling en welzijn)  heeft geleid tot meer ruimte voor maatwerk. Al deze ontwikkelingen dragen bij aan flexibele inzet van medewerkers, oftewel 'de juiste mens, op het juiste moment op de juiste plek'.