Doel 3.1.2
We brengen -en houden- jongeren na jeugdreclassering weer op het rechte pad om zo recidive (herhaling/terugval ) te voorkomen
Jeugdreclassering kan worden ingezet bij jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd en is een combinatie van intensieve ondersteuning aan en controle op een jongere. Jongeren van 12 tot 18 jaar komen in aanmerking voor begeleiding door de jeugdreclassering. Vanaf 12 jaar kan een kind voor een strafbaar feit worden vervolgd. Met het bereiken van de meerjarige leeftijd is – in principe – het volwassenenstrafrecht van toepassing en daarmee – in principe – de volwassenenreclassering aan zet.
Criteria
We brengen -en houden- jongeren na jeugdreclassering weer op het rechte pad om zo recidive (herhaling/terugval ) te voorkomen, zodanig dat:
- jongeren sneller re-integreren;
- maatschappelijke participatie kan worden bevorderd;
- De duur van de ingezette maatregelen korter is dan in 2015 (0-situatie);
- Er minder recidive plaatsvindt.
Toelichting
Zowel in Nederland als in Overijssel is rond de 60 % van de jeugdreclasseringstrajecten korter dan een jaar. Het overig aandeel jeugdreclasseringtrajecten duurt langer. Er zijn geen data over duur van jeugdreclasseringstrajecten regio IJsselland gepubliceerd.
Een jeugdreclasseringsmaatregel wordt als herhaald beroep (recidive) gezien, als de desbetreffende jongere ook al in de periode van 1 januari 2011 tot de start van deze maatregel een jeugdreclasseringsmaatregel heeft ontvangen (ongeacht het type maatregel). In 2016 is in Nederland 8% van de totaal begonnen trajecten een herhaald beroep. In Overijssel is dat 6%, ongeveer 25 jongeren.