Met duurzaam beheren verminderen we enerzijds de oorzaak van klimaatverandering door CO2 reductie. Anderzijds beperken we de gevolgen van klimaatverandering door maatregelen tegen hittestress en wateroverlast. Met duurzaam beheer bewaken we de belangen van flora en fauna en versterken we, waar mogelijk, de biodiversiteit. Biodiversiteit is immers niet alleen de verscheidenheid aan soorten en ecosystemen, maar biodiversiteit is ook de natuurlijke bescherming tegen klimaatverandering en de basis voor onze economie, voedsel- en medicijnenproductie. En we zorgen voor een verantwoorde toepassing van materialen - circulaire economie - om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde-vernietiging te minimaliseren (anders dan in het reguliere lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd).

Criteria

De richten de openbare ruimte duurzaam in en beheren deze duurzaam vanuit uitdagingen in de toekomst (en effecten elders in de wereld), zodanig dat:

  • We met ons beheer de biodiversiteit in Zwolle versterken en vergroten
  • We met ontwikkelend beheren de openbare ruimte transformeren naar een toekomstbestendige openbare ruimte, die bijdraagt aan de klimaatadaptatie zoals verminderen hittestress en wateroverlast en die rekening houdt met maatschappelijke veranderingen
  • We met energiebewust beheren bijdragen aan de energietransitie
  • We uitgaan van de lifecycle benadering waarbij we grondstoffen langer en hoogwaardiger in de keten te houden en waarbij we vernietiging van kapitaalgoederen voorkomen.
  • We zorgdragen voor het welzijn van dieren en zo mogelijk het dierenwelzijn verbeteren conform de Nota Dierenwelzijn.
  • We educatie en voorlichting op het gebied van natuur en milieu verzorgen

Toelichting

Voor een duurzame openbare ruimte hebben we verbinding gezocht met de klimaatopgaven, de opgaven van de energietransitie en die van de circulaire stad. De geplande bezuinigingen zijn gerealiseerd.

Dit heeft in 2017 tot mooie resultaten geleid zoals:

  • De natte voeten kaart is gerealiseerd, met daarin de meldingen van wateroverlast van Zwollenaren meegenomen.
  • Het Grondstoffenplan is vastgesteld en we zijn gestart met de proef belonen. De eerste onderdelen zijn uitgevoerd of gestart: start proef belonen, planvorming decentrale brengvoorziening en faciliteren hoogbouw.
  • In 2017 is de milieuraad ge(her)huisvest in de Wijenbelt.
  • In 2017 is besloten een fte beschikbaar te stellen voor de coördinatie van het NME (natuur en milieu educatie). Daarnaast zijn de reguliere taken t.a.v. Natuur- en Milieueducatie uitgevoerd: (Schaapskudde, jeugdtuinen, afvalpreventie en voorkomen zwerfafval (mooi schoon), riolering en afvalwater, activiteiten Milieuraad, CDO en Groene Loper.
  • In 2017 is in verschillende projecten geëxperimenteerd met innovatieve concepten hoe woonstraten die voorzien zijn van asfalt klimaatadaptatief te krijgen. Dit doen we zoveel mogelijk in wijken/buurten waar reeds een opgave is (vanuit wateroverlast, onderhoudbehoefte e.d.) en doen we dit samen met bewoners/coörperaties (om ook hen te bewegen tot klimaatadaptieve maatregelen/activiteiten)
  • Door extensief maaien en meer natuurlijke taluds is de biodiversiteit versterkt.
  • De motie armoedebeleid irt kosten weekenddienst dierenarts is uitgevoerd en teruggekoppeld aan de raad.
  • De samenwerking met de partners Dierenwelzijn is versterkt. Op 4 oktober is gezamenlijk een evenement in de Binnenstad georganiseerd om dierenwelzijn onder de aandacht te brengen.

Vanuit dit doel is een bijdrage geleverd aan de opgaven t.a.v. klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire stad.

Klimaatadaptatie

  • We zijn in 2017 gestart met het opstellen van de Zwolse Adaptatie Strategie (ZAS) die eind 2018 klaar zal zijn waarin we de ambities van het Delta Programma Ruimtelijke Adaptatie nader zullen uitwerken.
  • Samen met de bewoners en woningcorporatie is in de Aalanden gestart met een aanpak om een asfaltwoonstraat te transformeren naar een klimaatactieve woonstraat (Bernisse/Alm). In een andere asfaltwoonstraat (Dommel) is een kleinschalige  regenwaterbufferende voorziening (c.q. afkoppelproject) gerealiseerd.
  • In combinatie met (onderhouds)werkzaamheden hebben we daar waar mogelijk en relevant het openbaar groen verlaagd t.b.v. afwatering/buffering.

Energietransitie

  • In 2017 heeft nadruk gelegen op de ombouw naar LED om daarmee energiebesparing te realiseren. Hier is een flinke slag gemaakt; er zijn een kleine 2000 lichtmasten omgebouwd. Daarmee is de wijk Aalanden/Brinkhoek nu volledig omgebouwd en  de wijk Diezerpoort nagenoeg gereed.
  • Medio 2017 is een contract gesloten voor levering van duurzame energie afkomstig van Nederlandse windmolens (met ingangsdatum 1-1-2019).  Daarmee wordt de energiebehoefte van o.a. bruggen, openbare verlichting en gemalen gevoed met groene stroom.

Circulaire stad

  • Vanuit lifecycle benadering en anticiperend op de bezuiniging ombouw fietspaden naar beton (2018) zijn in 2017 al een aantal fietspaden in beton gerealiseerd (onderhoud/reconstructie).
  • In 2017 is voor een specifieke weg in het buitengebied concreet onderzocht hoe deze in-situ te vervangen met toepassing van schuimbitumen-methodiek. Als gevolg van milieujuridische bezwaren is het niet gelukt dit in de praktijk toe te passen. Deze ontwikkeling vraagt om nader onderzoek/lobby met betrekking tot regelgeving PAK's.
  • In 2017 is gestart met onderzoek Grip op Kapitaal. Daarmee is al in beeld gebracht de kapitaliseerde (vervangins)waarde is van de kapitaalgoederen in onze openbare ruimte. Dit onderzoek loopt door in 2018 met daarbij aandacht voor circulair beheer van onze objecten.