Een goede, bereikbare en bruikbare groenstructuur is één van de randvoorwaarden voor een leefbare, gezonde en levendige stad. Onze bewoners moeten zich kunnen ontspannen en tot rust komen in het groen. We vinden het belangrijk dat mensen gestimuleerd worden om te recreëren en te sporten;  groen in en dichtbij woon- en werkgebieden is daarbij essentieel.  Wij koesteren onze groenstructuren en volwassen bomenbestand, mede omdat die bijdragen aan een klimaat actieve stad en bijvoorbeeld de bestrijding van hittestress. We faciliteren de verbetering van de groenstructuur in de stadsrand en bouwen deze verder uit langs IJssel, Zwarte water en Vecht. We benutten daarvoor een aantal projecten, zoals Ruimte voor de Rivier, Ruimte voor de Vecht en PAS/Natura2000. We  promoten en gebruiken onze groene kwaliteiten van stad en ommeland voor de toeristische aantrekkelijkheid van Zwolle (o.a. de groene bolwerken, de stadsparken, het Vechtdal  en de IJsseldelta).

De stenige buurten en wijken worden vergroend of krijgen betere verbindingen met bestaande groengebieden, waardoor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van die buurten voor de bewoners toeneemt alsmede meer klimaatbestendig en duurzaam wordt.Waar er ontwikkelingen zijn, nemen we de knelpunten op het vlak van recreatie en groen mee. Dit geldt ook voor het buitengebied.

Criteria

We zorgen dat alle wijken een hoogwaardige groen- en recreatiestructuur hebben en dat zij een goede verbinding hebben met een goed ingericht buitengebied, zodanig dat:

  • de hoeveelheid groen niet afneemt
  • we het groen en de leefruimte in de wijken verbeteren, vooral wanneer zich daar al herstructureringen of nieuwe projecten voordoen
  • het groen en de leefruimte bovenal verbetert in de wijken waar groen het meest gemist wordt.
  • we de groenstructuur verder uitbouwen in de nieuwbouw van Stadshagen en de hoeveelheid groen toeneemt met gemiddeld 75 m2 groen per woning
  • het groen optimaal gebruikt kan worden (massa, bereikbaarheid)
  • stadslandbouw zich kan vestigen in Langenholte  
  • recreatieve gebruiksmogelijkheden vergroot worden
  • de bewoners (meer) tevreden zijn

Toelichting

Dit doel hebben wij invulling gegeven door per activiteit / project inspanningen te leveren:

  • Bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma hebben we in 2017 de volgende kansrijke meekoppelkansen voor Stadsdijken geformuleerd: toegankelijke uiterwaarden  Holtenbroek, Zwartewaterboulevard ter hoogte van Achmea Dimence, doortrekken fietspad langs het Zwolle-IJsselkanaal, het vispasseerbaarmaken van gemaal Westerveld. Inmiddels is ook het Hoogwaterbeschermingsprogramma voor het traject Zwolle-Olst gestart en meekoppelkansen geformuleerd: wandelmogelijkheden bij Spoolde, verbetering parkeersituatie omgeving Uitspanning Engelse Werk, doortrekken fietspad (Beekmanpad) rondom voormalige centrale Harculo, wandelpad parallel aan Beekmanpad, natuurontwikkeling uiterwaard centrale Harculo en recreatieve gebiedsontwikkeling rondom te behouden cultuurhistorische waardevolle panden voormalige centrale Harculo.
  • Als gevolg van de vaststelling van het Tracébesluit Zwolle Spoort, is de ontwikkeling van het 4 ha grote Wipstrikpark zeker gesteld  (deel voormalige kwekerij Stuifbergen), alsmede de verbetering van de spooronderdoorgang van het fietspad Weteringkade en de doortrekking van het fietspad langs het spoor naar de Herfterlaan; daarnaast zijn wensen geformuleerd tav recreatieve opgang vanuit de Hortensiatunnel (Hortensiapark) en de recreatieve onderdoorgang  Herfterwetering.
  • Ter plekke van de Stilohal wordt woningbouw gepleegd, de inrichting van de groene buitenruimte wordt daarbij verbeterd.
  • Zowel bij de herontwikkeling van het bedrijventerrein  Marslanden A als bij de Nooterhof is ingezet op het verbeteren van de groen en recreatiestuctuur in de planvorming.
  • Op meerdere plekken is Assendorp aan het vergroenen. Gevelgroen, hanging baskets en tijdelijke bloembakken om het groen te ervaren (Assendorperstraat, Anemoonstraat). De Seringenstraat is vanuit een bodemvervuiling een ware klimaatstraat geworden. (https://klimaatactieveseringenstraat.wordpress.com/). De Groenestraat-Blokstraat is druk bezig met vergroenen en ombouwen van de bestaande speelplek tot een groene ontmoetingsplek voor jong en oud.
  • Middels het Binnenstadsprogramma is het Gasthuisplein groener ingericht en zijn geveltuinen succesvol aangelegd. In de planvorming is ook inzet gepleegd op een groener Broerenkwartier en vergroening van de schil rondom de binnenstad inclusief het completeren van de groene bolwerkwandeling.
  • In het kader van Ruimte voor de Rivier is bij Westenholte/Spoolde een nieuw 2 kilometer lang struinpad geopend langs de IJsseloever. De planvorming voor een struinpad  (2,5 km) met pontje voor een vergelijkbaar struinpad in de uiterwaard bij Schelle is vergevorderd.
  • Binnen het project reconstructie park de Wezenlanden is het Horecapaviljoen geopend en een wandelbrug gerealiseerd in de aangrenzende Nooterhof voor een beteren aansluiting met het park. De planvorming voor de Kanalenzone vergde meer tijd, uitvoering zal waarschijnlijk in 2018 plaatshebben.
  • In Stadshagen is de wijkboerderij de Stadshoeve geopend;
  • In het kader van Nationaal Landschap IJsseldelta (NLIJ) is het fietspad (Hasselterpad) over de wal langs de Hasselterweg gereedgekomen (4 km).
  • In NLIJ is tevens in Stadsbroek een weidepad van 1 km aangelegd en is 1,4 km aan natuurstroken / natuurvriendelijke oevers gerealiseerd.
  • In het kader van Ruimte voor de Vecht is in Langenholte de planvorming voor de 4 ha natuur en weidepaden verder uitgewerkt (uitvoering 2018).