De waardering van de Zwollenaar voor zijn woon- en leefomgeving is gemiddeld ruim voldoende en kent een positieve trend. Zwolle verkeert in de gunstige omstandigheid dat veel bewoners zich verantwoordelijk voelen voor het leefklimaat van hun wijk. Naast participatie in overheidsinitiatieven ontstaan steeds meer initiatieven vanuit bewoners zelf en zien we steeds meer de behoefte om mee te denken met de overheid, soms zelfs om taken over te nemen.

Op het niveau van wijken en buurten sluiten we aan bij de verbanden waarin bewoners leven en de opgaven die voor hen van belang zijn.  In samenspraak en samenwerking met bewoners komen we tot opgaven voor hun woon- en leefomgeving en tot de aanpakken hiervoor. Elke wijk heeft zijn eigen kenmerken en dynamiek. Een wijk bestaat daarbij altijd uit denkers en doeners, uit voorlopers en volgers, uit mensen met problemen en mensen met oplossingen. Dat vraagt maatwerk aan inzet. Het faciliteren van positieve dynamiek in wijken staat voorop.

Het tweejaarlijkse Buurt voor Buurtonderzoek vormt de basis voor de dialoog met bewoners en met in de wijk actieve organisaties om de opgaven te bepalen en wat ieders bijdrage daar in kan zijn. Stedelijke vraagstukken maken hier ook onderdeel vanuit.

Criteria

We houden het gezamenlijk eigenaarschap van wijkbewoners en wijkgebruikers bij het woon- en leefklimaat in wijken op peil, zodanig dat:

  • Wijkbewoners en in de wijk actieve organisaties zich herkennen in de geformuleerde wijkopgaven.
  • Stedelijke opgaven, indien van toepassing, in samenspraak met wijkbewoners op een zorgvuldige manier in de leefomgeving ingepast worden.
  • Er samenwerking ontstaat tussen wijkbewoners en in de wijk actieve organisaties om gezamenlijk met kansen en problemen in de wijk aan de slag te gaan.
  • De kwaliteiten en positieve inbreng van wijkbewoners en organisaties worden benut.
  • Bewoners vertrouwen hebben in een goede ontwikkeling van hun wijk.
  • Het mede-eigenaarschap van wijkbewoners wordt vergroot.

Toelichting

Afgelopen jaar hebben we via een veelheid aan activiteiten gewerkt aan het gezamenlijk eigenaarschap van onze inwoners voor hun woon- en leefomgeving. In het voorjaar lag de focus op de wijkdialogen naar aanleiding van de uitkomsten van het Buurt vor Buurt onderzoek 2016. Deze uitkomsten, samen met andere (inwoners)initiatieven, maar ook stedelijke trajecten hebben geleid tot mooie resultaten zoals:

  • Op Hanzeland is gestart met het vormgeven aan placemaking door het Lübeckplein te ‘vervetten’ waarbij we ruimte maken voor meer groen en meer activiteiten. Dat doen we letterlijk en figuurlijk organisch, door stapsgewijs met buurtbewoners, studenten ondernemers en medewerkers van organisaties in de wijk het stenige plein te vergroenen tegelijkertijd deze aantrekkelijker verblijfplaats te gebruiken voor ‘sprints’ (workshops om de ontwikkeling van het plein en de buurt verder te brengen) en andere evenementen.
  • In Zwolle-Zuid hebben we de Jongerenindex gebruikt om jeugd weerbaarder te maken. Op basis van index en gesprekken diverse betrokkenen werken we met een mix van acties in brede samenwerking met wijkwerk en de jongeren. Voorbeelden daarvan zijn de organisatie van een Challenge (een evenement waarbij we jongeren en andere betrokkenen – met name ook onderwijs - intensief, met een mix van nuttig en leuk, met het thema in contact brengen), en  een nieuw samenwerkingsverband tussen Travers en Tactus, waarbij de verslavingszorg tijdens avonden in jongerencentrum Rezet laagdrempelig contact zoekt met de doelgroep.
  • In Assendorp zetten we in op blijvende aandacht voor parkeren en vergroening. Er hebben verschillende gesprekken en thema avonden met bewoners voor beide onderwerpen plaatsgevonden onder de noemer Vitaal Assendorp onder andere door het Spilteam Assendorp. Er zijn diverse groeninitiatieven uitgevoerd op zowel individueel als straatniveau, zoals geveltuintjes en groenadoptie door bewoners. Daarbij is ook verbinding gezocht met het onderwerp parkeren en zijn er bewoners die willen onderzoeken of bijvoorbeeld parkeren op afstand meer ruimte voor groen zou kunnen bieden. Vanuit het programma Klimaat actieve Stad is aandacht voor de hittestress en wateroverlast. Dit is in Assendorp vooral in de buurt Oud- Assendorp, waar ook de parkeerdruk het hoogst is. Hier wordt ook gezocht naar mogelijkheden opgaven te verbinden.
  • In Holtenbroek is voor de instandhouding en verbetering van veiligheid en leefbaarheid een nieuw samenwerkingsconvenant afgesloten door Politie, Gemeente, TraversWelzijn, deltaWanen en SWZ. Alle partijen hebben voor een periode van 4 jaar afgesproken dat zij extra inzet zullen leveren om het gestelde doel te bereiken.
  • In de Aalanden zuid wordt samen met de bewoners uit de Bernisse gewerkt aan herinrichting van de straat. De bewoners ontwerpen mee en vergroenen waar mogelijk ook hun eigen percelen. Het regenwater wordt zoveel mogelijk rechtstreeks geïnfiltreerd in de bodem. Dit proefproject wordt in Aalanden zuid uitgevoerd omdat er toenemende onvrede was over de aandacht van de gemeente voor het onderhoud en veiligheid in dit gebied.
  • Naar aanleiding van de wijkdialoog in de Wipstrik waar gesproken is over mogelijkheden om over te gaan op het gebruik van duurzame energie heeft een groepje bewoners de handschoen opgepakt. Zij willen toewerken naar een coöperatie Energiek Wipstrik. Zij hebben hiervoor ook een buurtbonus ontvangen.
  • Eén van de doelen van de Natuurlijke wijkvernieuwing Dieze Oost is het terugbrengen van reuring aan het Simon van Slingelandtplein. In samenwerking met het WIJbedrijf Dieze is een plan gemaakt voor een breder gebruik van het wijkservicepunt van de gemeente Zwolle. Onder naam ‘Bij Siem’ heeft de locatie nu het karakter van een onmoetings- en bewonerswerkplaats, dit dan onder het genot van een kop goede koffie.
  • In Stadshagen is de realisatie van de Stadshoeve een mooi voorbeeld.