We betrekken de beleidsuitgangspunten van de Groene Agenda in een vroegtijdig stadium bij de ontwikkelingen in de stad en buitengebied. Bij eigen planvorming (bijvoorbeeld Omgevingsvisie), maar ook bij die van derden (bijvoorbeeld Hoogwaterbeschermingsprogramma of Zwolle Spoort) voeren we vanaf de initiatieffase de groene belangen en wensen op. We zoeken aansluiting bij andere programma's (Klimaatactieve stad) om onze groendoelen te realiseren. Daarvoor benutten we o.a. de City-deal TEEB en zoeken andere kostendragers. Als één van de onderbouwingen voor het beleid wordt natuurmonitoring voortgezet. Evenals het faciliteren van het gezamenlijke netwerk voor natuur en milieu educatie.

Het gebruik van het groen in de bestaande stad neemt toe. Bij herontwikkeling van bestaande stedelijke gebieden (transities van gebouwen en reconstructies van wegen) is bovendien de druk op het groen groot. Het is van belang om hierbij juist bestaande bomen en groenstructuren te behouden en te herstellen. Dit vergt mede investeringen vanuit de gemeente in de bestaande openbare ruimte (niet alleen in de binnenstad).

Voor de verdere uitbouw van de stad in ons buitengebied is helderheid over in welke richting en met welke tempo deze plaatsvindt van groot belang. Daarbij is place-making -vooraf in groenstructuren investeren- relevant. Bovendien schept dit rust in de overige stadsranden waar een duurzame groene ontwikkeling mogelijk wordt.

De aantrekkelijkheid van groen voor recreatief/toeristisch gebruik is soms zo groot dat het ten onder dreigt te gaan onder zijn eigen succes; dit vergt een goede zonering en dosering van het gebruik.

Alleen wanneer het Groenblauwe netwerk van de stad voldoende robuust en duurzaam is, kan het vele de (klimaat)doelstellingen dienen

Criteria

We zorgen dat groen één van de leidende thema’s is bij stedelijke ontwikkeling, zodanig dat:

  • de groen en recreatiestructuur verbeterd en versterkt wordt (zie 7.1.3)
  • de biodiversiteit toeneemt
  • de inwoners van Zwolle zich bewust zijn van de effecten van hun handelen op natuur en milieu

Toelichting

  • De omgevingsvisie deel 1 is vastgesteld en daarmee ook de diverse uitgangspunten voor deel twee. Op verzoek van de raad is de natuurwaarde kaart van Zwolle aan deel 1 toegevoegd. We denken na over de wateropgaven rond Zwolle hieraan zijn onlosmakelijk natuur&landschapswaarden verbonden. Groen zal een  belangrijk onderdeel zijn van de klimaatadaptatiestrategie die momenteel wordt ontwikkeld.
  • We hebben ingespeeld op ontwikkelingen van uit de provincie. Zo is intensief meegedacht met het actualiseren van het provinciale Natuurbeleid (Koersdocument Natuur voor elkaar). Dit nieuwe beleid biedt gemeenten o.a. perspectief op ondersteuning  voor de realisatie van groene schoolpleinen, beter bruikbaar groen in de stad en pilots voor nieuwe vormen van landschapsbeheer. Binnen het provinciale project  Natura2000 Uiterwaarden Zwartewater Vecht is aansluiting gezocht voor het tevens verkennen van recreatieve wensen (struinpaden langs de Vecht  bij Berkum Brinkhoek en op het voormalig jaagpad naar Hasselt). Ook is de strategie bepaald hoe om te gaan met het vervolg op programma Ruimte voor de Vecht  (dat afloopt eind 2018) dit in relatie tot de hoogwaterbeschermingsopgave (HWBP) voor de Vecht en de hier in 2018 gestarte Projectoverstijgende verkenning.
  • In regionaal verband hebben we samengewerkt met gemeenten van Noord Overijssel binnen  Leader, en met Kampen, Zwartewaterland, Waterschap DODelta en de provincie inzake de Gebiedscoöperatie IJsseldelta.
  • De natuurmonitoring is in 2017 doorgezet. Om de biodiversiteit nader onder de aandacht te brengen is besloten om de Otter als adoptiesoort te kiezen voor Zwolle, dit wordt in 2018 opgepakt met Landschap Overijssel
  • De verdere ontwikkeling van de Natuur en Milieueducatie is onderwerp geweest in de Raad, die besloten heeft voor een periode van 3 jaar middelen beschikbaar te stellen voor een NME-makelaar. Dit ten behoeve van de uitbouw en versterking van de Natuur en Milieu Educatie. De makelaar zal intensief samenwerken met de partners in de stad.