Demografische prognoses geven aan dat de stad Zwolle tot 2040 groeit tot 140.000 inwoners. Dat betekent dat we in Zwolle de opgave hebben om ruimte te bieden aan de groei. Behalve de toename van het aantal inwoners, leiden ook andere trends en ontwikkelingen tot kansen en opgaven op stedelijk en regionaal niveau. Veranderingen in het klimaat, energiegebruik en technologie hebben gevolgen voor de fysieke leefomgeving. Tegen die achtergrond is het nodig een leidende ambitie te formuleren voor Zwolle, zodat we in het komende decennium een volgende stap kunnen maken in stedelijkheid, economische ontwikkeling van stad en regio en innovatie. Alleen door ruimte te geven aan vernieuwing kunnen de transitievraagstukken op het gebied van klimaat, energie, gezondheid, demografie en leefbaarheid in de wijken opgepakt worden. In een nieuwe Omgevingsvisie 1.0 werken we de strategische visie op hoofdlijnen voor de toekomst uit. Het maken van een uitnodigende omgevingsvisie doen we samen met de stad. Andere partners zijn bijvoorbeeld de gemeente Kampen, de Regio Zwolle, de Provincie Overijssel, het Waterschap en het Rijk.  

Voor aantal zeer belangrijke gebieden in de stad, zoals de Spoorzone en de binnenstad, werken we aan deelvisies. Deze twee gebieden zijn van bovenlokaal belang en vormen de visitekaartjes van Zwolle. Het is juist in deze gebieden waar grote maatschappelijke opgaven spelen en waar we als gemeente de ruimtelijke structuur op orde willen houden. Met het opstellen van integrale kaders ontstaat helderheid en focus. Daarnaast geeft het richting aan verdere ontwikkeling van de stad en helpt het initiatiefnemers om te komen tot haalbare plannen.

Criteria

We ontwikkelen samen de kracht van de stad (en regio) met als leidende agenda een inspirerende, uitnodigende, strategische en integrale omgevingsvisie, zodanig dat:

  • we samen met de stad (op de Zwolse manier) aan een sterk Zwolle werken.
  • er een goede afstemming is met onze mede-overheden Rijk, Provincie en Waterschap, ook op instrumenteel niveau (Omgevingsvisies).
  • we maximaal gebruik maken van onze ligging en positie in het land.
  • er concreet invulling wordt gegeven aan de Omgevingswet en bijbehorende transities.
  • we altijd anticiperen op veranderingen: toekomstgerichtheid als randvoorwaarde.
  • we verschillende opgaven in de stad altijd blijven verbinden: integraal werken als basisvoorwaarde.
  • we altijd zoeken naar meervoudige waardecreatie voor de stad.

Toelichting

Omgevingsvisie deel 1
Op 30 oktober 2017 heeft de gemeenteraad de Omgevingsvisie deel 1: Kernopgaven en ambities vastgesteld. Meervoudige waardecreatie en integraal werken zijn belangrijke bouwstenen van de Zwolse omgevingsvisie. Eén van de topambities is het bestendigen van de (economische) toppositie die de Regio Zwolle inneemt. De Zwolse omgevingsvisie was één van de plitots in een landelijk project van 'Aan de slag met de omgevingswet' over omgevingsvisies. In het voorjaar van 2018 volgt een publicatie met de leerresultaten van dit pilottraject, uitgegeven door Ruimtevolk.

Spoorzone/Hanzeland
De Zwolse gemeenteraad heeft op 30 oktober 2017 het Ontwikkelperspectief voor het Stationsgebied vastgesteld. Daarmee is samen met de NS, ProRail en de provincie Overijssel de basis gelegd voor ‘het station dat Zwolle verdient’. Een station met een uitstraling die past bij de betekenis die het heeft voor de stad en de regio. Het Ontwikkelperspectief is een  totaalontwerp waarin alle bouwprojecten in het stationsgebied ‘passen’. Twee daarvan zijn al in aanbouw: de busbrug over het spoor en het busstation aan de zuidkant, inclusief keerlus en aansluiting op de Hanzelaan.

Visie op Hanzeland: Betrokken bewoners, eigenaren en partners in het gebied hebben zich verenigd in de Vrienden van Hanzeland. De visie van de Vrienden van Hanzeland is in 2017 verwoord in het inspiratiedocument 'Visie op Hanzeland'.

Binnenstad
In het voorjaar van 2017 is de strategische agenda 'Binnestad Zwolle Bruist' vastgesteld. De strategische agenda is een uitwerking van de visie Binnenstad 2030 die in 2015 in is ontwikkeld en in 2016 is vastgesteld. In de strategische agenda zijn de ambities uit de visie verder uitgewerkt. Er zijn vier doelen benoemd: meer bezoekers, een aantrekkelijk programma, een prettig verblijfsklimaat en de groei van de binnenstad ruimtelijk faciliteren.

In juni 2017 heeft de gemeenteraad de 'Eerste ruimtelijke invulling Broerenkwartier' vastgesteld. Dit document geeft een kader aan eigenaren/verhuurders in het Broerenkwartier, zodat op basis van de visie nieuwe initiatieven/ontwikkelingen kunnen gaan plaatsvinden. Dit draagt bij de verbinding van Broerenkwartier met de rest van de (binnen)stad en zodoende aan de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te zijn.