Het Zwolse aanbod is divers. Daarnaast is de kwaliteit hoogwaardig. Dit is bevestigd in het Cultuuronderzoek dat wij in 2012 hebben uitgevoerd. Aanwezigheid  en aanbod van cultuur in de stad wordt gewaardeerd. Dit doen we vooral met ons fundament: het culturele aanbod van podia, musea, instellingen en voorzieningen die elke grote stad heeft. De gemeente zorgt voor een substantiële bijdrage aan het in stand houden hiervan.

Dit fundament willen we behouden en versterken zoals vastgelegd in de Cultuurnota 2016-2020.

Inwoners en bezoekers hechten veel waarde aan de aanwezigheid van cultuurhistorisch erfgoed en musea in de stad. Aanbeveling uit het toeristisch imago-onderzoek van 2014 is dat “het belangrijk is dat Zwolle zichtbaarder wordt voor (potentiële) bezoekers”. Door het vergroten van de zichtbaarheid en levendigheid van cultuur kunnen we de kwaliteit die we hier hebben ook buiten onze stadsgrenzen tonen.

In het bijzonder geldt dit voor het onderdeel cultuurhistorie. Grote culturele instellingen zijn mede-dragers van de identiteit van Zwolle. Door meer onderlinge samenwerking kunnen zij Zwolle nog beter op de kaart zetten.  Specifiek bij het onderdeel cultuurhistorie zagen we een versnipperd aanbod met een geringe onderlinge samenwerking. Dit komt de zichtbaarheid van de Zwolse historie niet ten goede. Samen met onze partners willen we Zwollenaren en bezoekers ons erfgoed laten beleven. Zoals in de cultuurnota is aangegeven richten we ons op het Verhaal van Zwolle door intensieve samenwerking HCO/SMZ en anderen.

Criteria

We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand, zodanig dat:

  • het aanbod minimaal wordt gehandhaafd en waar mogelijk uitgebreid met name voor een cultureel divers publiek
  • het verhaal van Zwolle zichtbaar en herkenbaar weergegeven wordt
  • de zichtbaarheid en samenwerking van de creatieve sector wordt versterkt
  • Cultuureducatie conform zwols model een plek krijgt in het onderwijs, wijken en amateurkunst
  • We aan de basis-instellingen ruimte en vertrouwen bieden.

Toelichting

Onze culturele basisinfrastructuur wordt gedragen door onze grote culturele instellingen: Zwolse Theaters, Hedon, Stadkamer, De Fundatie en HCO. Het jaar 2017 was voor deze instellingen een goed jaar:

  • Op 20 april 2017 heeft Stadkamer Centrum haar pand aan de Zeven Alleetjes geopend. Het openingsweekend werd bezocht door ca. 8.000 bezoekers; sindsdien kent Stadkamer ruim 24.000 bezoekers per maand en zijn in 2017 ca. 550 activiteiten georganiseerd. Stadkamer is de spil in de uitvoering van het cultuureducatie-beleid, “Het Zwolse model”. Na een pilotperiode is dit model omgezet in structureel beleid: scholen hebben een visie opgesteld op cultuureducatie, de leerling staat centraal, alle scholen doen mee en er zijn doorlopende leerlijnen gerealiseerd.
  • De Fundatie heeft 265.000 bezoekers mogen verwelkomen, die zowel afkwamen op de vaste collectie als op tijdelijke tentoonstellingen.
  • Zwolse Theaters heeft een divers aanbod van voorstellingen geprogrammeerd en daarmee een breed publiek bereikt. De samenwerking met het onderwijs is verder versterkt in het TheaterLab.
  • Over de Zwolse theatergezelschappen moet worden opgemerkt dat Gnaffel alsnog van het Fonds Podiumkunsten een subsidie heeft ontvangen. Het voortbestaan van Gnaffel is in elk geval gegarandeerd tot 2020. Daarmee werd aan 30-jarig bestaan van Gnaffel in 2017 een bijzondere glans gegeven.
  • HCO boekt voortgang met de elektronische ontsluiting van de archieven en heeft mede daardoor het bereik van het publiek weten te vergroten (1,2 miljoen bezoekers).

Daarnaast zijn enige stappen gezet die van belang zijn voor de versterking van de basisinfrastructuur. Zo is samen met het startup- en startersbeleid van de gemeente invulling gegeven aan een ecosysteem ter ondersteuning van de creatieve sector. Er heeft vervolgens een onderzoek plaatsgevonden naar de behoeften van de sector. Een van de uitkomsten – het gebrek aan ruimte – was mede aanleiding om na te gaan of de levensduur van het pand Rieteweg 10 kon worden verlengd tot 2024. Het doel is primair om dit pand te behouden voor de muziekindustrie (met name hiphop).

In 2017 is gestart met een cultuurverkenning samen met de gemeenten Deventer en Apeldoorn. Dit in antwoord op de verkenning  van de Raad voor Cultuur : Cultuur voor stad, land en regio. Hierin adviseert de Raad om bij de verdeling van de rijksmiddelen vanaf 2021 meer rekening te houden met stedelijke cultuurregio’s. De uitkomst van de verkenning zal in 2018 dienen voor de verdere positionering en profilering van de stedelijke cultuurregio Zwolle.