Het heden en verleden van Zwolle zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van de rijke Zwolse historie getuigen veel monumenten en archeologische vondsten waarvan elke dag kan worden genoten. Door in een monument iets te drinken en te eten, door er in te winkelen of er een museum te bezoeken komt de historie dichtbij. Inwoners en bezoekers hechten veel waarde aan de aanwezigheid van het Zwolse erfgoed. Door het beleven van ons erfgoed kunnen we de aanwezige historische kwaliteit ook buiten onze stadsgrens tonen.

Criteria

We versterken onze positie als historische stad door beleefbaar erfgoed, zodanig dat:

  • bezoekers naar Zwolle worden getrokken
  • het verhaal van Zwolle meer inhoud krijgt (zie ook doel 5.3.1)
  • het draagvlak voor ons Zwolse erfgoed wordt vergroot
  • de informatie over het Zwolse erfgoed wordt ontsloten

Toelichting

Ons erfgoed draagt bij aan de levendige en aantrekkelijke (binnen)stad Zwolle. Mede daarom hebben wij ons beleid, dat is gericht op onderzoek, op duurzame instandhouding en op het vertellen van het verhaal van ons erfgoed, in 2017 gecontinueerd. Voor Zwollenaren en bezoekers waren Open Monumentendag, de avonden met Verhalen over Zwolle (samen met onze partners in het Erfgoedplatform) en de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen (samen met gemeente Kampen) beleefbare evenementen die veel diverse bezoekers trokken. Via de app 'onZichtbaar Zwolle' (www.wandelroutezwolle.nl) beleef je 15 locaties in de historische binnenstad in  korte en beeldende video’s.

Open Monumentendag
Open Monumentendag met het thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui' trok veel bezoekers. Het programma omvatte veel gratis opengestelde monumenten, twee fietstochten, een kunstroute, lezingen, kooroptredens, orgelconcerten, rondleidingen en exposities. Het Monumentenminecraft toernooi voor de jeugd leverde prachtige ontwerpen van Zwolse monumenten in de 3D wereld van minecraft op. Het gewaardeerde gratis Monumentenmagazine met veel prachtige artikelen over 'Boeren, Burgers en Buitenlui' was wederom mede mogelijk door inbreng van sponsoren en de (belangeloze) inzet van auteurs.

Verhalen over Zwolle
Tijdens de avonden met Verhalen over Zwolle in Waanders In de Broeren werden bezoekers verrast op muziek en korte interessante lezingen over diverse Zwolse historische onderwerpen. De avonden worden in de winterperiode eenmaal per maand georganiseerd in samenwerking met onze partners binnen het Erfgoedplatform Zwolle.

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen
De Erfgoedprijs Zwolle-Kampen is in 2017 toegekend aan GGD IJsselland vanwege de verbouw van Zeven Alleetjes 1 te Zwolle. Het rijksmonumentale kantoorpand is aangepast aan het Nieuwe Werken. Met deze zorgvuldige verbouw, feitelijk een ‘verborgen’ herbestemming voor de bestaande functie, is het monument weer klaar voor de toekomst! De prijs is uitgereikt tijdens de Erfgoedavond 2017 en werd voorafgegaan door een rondleiding door het gebouw. Ook tijdens Open Monumentendag was het gebouw opengesteld voor publiek.

ErfgoedHotspot
In 2017 zijn wij gestart met het onderzoek om een ErfgoedHotspot in het resterende deel van de voormalige locatie van het Stedelijk Museum te realiseren. In het Drostenhuis en op de begane grond van de nieuwbouw zal Stichting Allemaal Zwolle de geschiedenis van de stad op eigentijdse wijze gaan presenteren. De ErfgoedHotspot bestaat uit huisvesting voor het team archeologie, een ArcheoHotspot die aansluit bij de landelijke ArcheoHotspots en een ErfgoedExperience waar, aanvullend en versterkend op Stichting Allemaal Zwolle, de archeologie en monumenten/bouwhistorie van Zwolle beleefd kan worden.

30 jaar archeologie
Op 1 januari 2017 bestond het team archeologie 30 jaar. Tijdens een avond met Verhalen over Zwolle passeerden belangwekkende archeologische onderzoeksresultaten de revue. Daarnaast was er media aandacht en werd een kleine expositie voorbereid.