We willen dat in Zwolle iedereen mee kan doen. Dat willen we niet alleen. Er zijn veel inwoners en organisaties, zoals kerken, sportverenigingen, fondsen, die zich actief inzetten om inwoners met een laag inkomen of schulden te steunen. Met het armoedepact Zwolle Armoedevrij! hebben partijen in de stad zich verbonden aan de ambitie om iedereen mee te laten doen, ongeacht inkomen. We stimuleren en faciliteren betrokkenheid van partners en ervaringsdeskundigen om armoede te bestrijden.

Criteria

We bieden ondersteuning aan inwoners die terecht een beroep doen op het gemeentelijk vangnet zodat ze niet onder de Zwolse armoedegrens hoeven te leven, zodanig dat:

  • de ondersteuning geboden wordt aan huishoudens die vallen onder de Zwolse armoedegrens. De raad heeft deze vastgesteld op 110% van het sociaal minimum voor alle huishouden en op 130% van het sociaal minimum voor huishoudens met een chronisch zieke of met een scholier van 12 tot 18 jaar. De inkomensgrens geldt voor alle inkomens, dus zowel uit loondienst, eigen onderneming of een uitkering.
  • iedereen die tot de doelgroep behoort gebruik maakt van de inkomensondersteunende maatregelen.
  • wanneer iemand een beroep doet op de gemeente voor  inkomensondersteuning, hij zich naar vermogen inzet om, zo snel en zo veel als mogelijk is, weer zelf in het levensonderhoud te kunnen voorzien.
  • uitstroom naar betaald werk of eigen bedrijf gestimuleerd wordt.
  • we samenwerken met partners in de stad die zich hier ook voor inzetten.

Toelichting

In 2017 is volop ondersteuning geboden om mensen weer zoveel mogelijk in hun eigen levensonderhoud te kunnen laten voorzien en te kunnen laten participeren, ondanks een laag inkomen.

In de Armoedemonitor 2017 is gerapporteerd over de omvang van de groep Zwollenaren met een laag inkomen en het gebruik van minimaregelingen door de doelgroep.
Momenteel zijn er ca. 6.800 huishoudens in Zwolle die een inkomen hebben op of onder de Zwolse Armoedegrens. Dat is 12,7% van alle Zwolse huishoudens. In 2014 waren dit er 6.300, oftewel 12,2% van het totaal. Landelijk is de toename ook waar te nemen, maar die is nog verder afgevlakt: van 12,4% in 2014 naar 12,6% in 2017. Via het netwerk Zwolle Armoedevrij! is volop ingezet om samen met partners in de stad mensen met een laag inkomen mee te kunnen laten doen. Zo bieden we samen met de stad een vangnet.

Bij ambitie 2.2 wordt een toelichting op de participatie- en re-integratie inspanningen gegeven.

In 2017 is samen met de corporaties uitvoering gegeven aan het woonlastenfonds. Hiermee is maatwerkondersteuning geboden aan ruim 500 huurders die doordat tussen 2012 en 2015 niet altijd passend was toegewezen, te hoge huurlasten hadden. Verhuizen is een ingrijpend besluit, het gaat vaak niet alleen om een andere woning, maar ook om een nadere andere omgeving en school voor de kinderen. Het blijkt in de praktijd dat het nemen van de beslissing tijd vergt voor een huurder.  Daarom is besloten de termijn te verlengen. Huurders die in aanmerking komen voor een verhuizing en hier nog geen gebruik van hebben gemaakt, behouden de mogelijkheid om de komende twee jaren alsnog een beroep te doen op het woonlastenfonds.  Daarnaast is afgesproken met de corporaties om gezamenlijk met de huurdersverenigingen de betaalbaarheidsagenda te evalueren. Ook de pilot Vindplaats Schulden wordt hierin meegenomen. Deze evaluatie staat voor de eerste helft van 2018 gepland.

Eind 2017 heeft de raad ingestemd met de voering van een declaratiefonds voor volwassenen. Hieruit kan een tegemoetkoming verkregen worden voor maatschappelijke- en culturele activiteiten, zoals  lidmaatschap van de Stadkamer of een sportvereniging. De regeling is in november 2017 gestart en er zijn al meer dan 2000 aanvragen ingediend.