Armoede en een slechte gezondheid gaan vaak samen. Zorgkosten zijn vaak hoog, zeker in verhouding tot een laag inkomen.  Een slechte gezondheid met hoge zorgkosten vergroot de kans op sociaal isolement en armoede. Door het financiële risico op zorgkosten te verkleinen, dragen we bij aan een stabiele inkomenssituatie. We voorkomen dat hoge zorgkosten participatie belemmeren en voorkomen hiermee sociaal isolement. Daarnaast bevorderen we met de begrotingsprogramma's Samenleving, Inwonersondersteuning en Opvang en Bescherming goede gezondheid, ondersteuning op maat en participatie,  o.a. met diensten aan huis, hulpmiddelen, woon- en vervoersvoorzieningen.

Criteria

We bestrijden de financiële risico’s die samenhangen met een slechte gezondheid voor huishoudens onder de Zwolse armoedegrens, zodanig dat:

  • zie criteria bij doelstelling 1.
  • premie en dekking voor verzekerde acceptabel zijn.
  • de ondersteuning daadwerkelijk voor vergoeding van zorgkosten gebruikt wordt.
  • chronisch zieken met een inkomen boven 130% of hoge kosten die samenhangen met hun beperking het wijkteam om ondersteuning kunnen vragen.

Toelichting

Het aantal minimahuishoudens dat gebruik maakt van de collectieve ziektekostenverzekering is tussen 2012 en 2015 blijven groeien. In 2016 zien we dat de groei in het gebruik afvlakt: van 3.619 huishoudens in 2015 naar 3.642 huishoudens in 2016. Met deze regeling worden meer dan 5800 personen bereikt. In 2017 is nog een geringe stijging te zien , eind van het jaar waren er 5866 collectief verzekerden.

Zilveren Kruis heeft gemeente Zwolle in augustus 2017  laten weten dat er binnen Zilveren Kruis een nieuw aangepast beleid is voor gemeentelijke minimacontracten per 1.1.2018. Gemeente Zwolle is een marktoriëntatie gestart om te kijken hoe in 2019 een passend aanbod gedaan kan worden aan de doelgroep om financiële risico's door zorgkosten zoveel mogelijk te vermijden.

Er is in overleg met Dimence gezorgd voor minder financiële risico's bij gedwongen opname GGZ (in relatie met doel 4.1.1) .