Verward gedrag kan de kwaliteit van leven hen die het betreft, maar ook die van hun direct omgeving, aantasten.  Een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag is nodig om vroegtijdig te signaleren,  adequate ondersteuning en zorg te kunnen bieden, tijdig te kunnen opschalen wanneer nodig (bijvoorbeeld naar de veiligheidsketen) en het kunnen leveren van maatwerk, wat zoveel mogelijk aansluit op de leefwereld van de persoon die verward gedrag vertoont. Alle gemeenten  zijn door minister van VWS opgeroepen om een sluitende aanpak voor verwarde personen te ontwikkelen. We beschikken in Zwolle over een aanpak verwarde personen die zorgdraagt voor snelle toeleiding tot passende zorg en ondersteuning voor mensen die verward gedrag vertonen.

Criteria

We zorgen voor een snelle toeleiding tot passende zorg en ondersteuning voor inwoners die verward gedrag vertonen zodanig dat:

  • alle personen die verward gedrag vertonen vroegtijdig in beeld komen en een persoonlijke aanpak krijgen, gericht op een grotere kwaliteit van leven van deze personen en hun omgeving;
  • tijdig op- en afgeschaald kan worden tussen sociaal domein en veiligheid, daar waar er sprake is van ernstige overlast en/of de persoon een gevaar vormt voor zichzelf en zijn directe omgeving (of hiermee dreigt).

Toelichting

Aan de hand van een onderzoek – uitgevoerd in 2016 naar de stand van zaken in de zorg voor personen met verward gedrag in Zwolle - werkt gemeente Zwolle samen met instellingen als GGD IJsselland, de hulpdiensten en diverse zorgaanbieders aan het verbreden en herbevestigen van bestaande afspraken en werkwijzen. Daarbij maken ervaringsdeskundigen middels een klankbordgroep structureel onderdeel uit van de projectgroep, waarbij zij gevraagd en ongevraagd allen van feedback en advies voorzien.

Naar aanleiding van het onderzoeksrapport in 2016 zijn een aantal verbeterpunten geformuleerd. Rond deze punten zijn werkgroepen gevormd met betrokken ketenpartners. Daarbij zijn de volgende aandachtspunten benoemd:

  • Informatieknooppunt
  • Deskundigheidsbevordering
  • Maatwerk en regie
  • Vroegtijdige signalering en preventie
  • Betrekken van de persoon zelf en zijn netwerk

Opdracht aan de werkgroepen was om voorstellen voor de verbeterpunten uit te werken en te komen tot een sluitende aanpak voor Zwolle. Dit heeft geleid tot de formulering van 3 pilots:

  1. Triagevoorziening door de meldkamer, politie, huisartsen(post) en forensisch artsen
  2. 24 uurs bereikbaarheid door afdeling maatschappelijke zorg en locatie(s) beschikkend over beveiliging
  3. Herkenning en vroeg-signalering middels een EHBO training (Mental Health First Aid) over mensen met verward gedrag aan o.a. woningcorporaties, SWT en baliemedewerkers bij de gemeente.

Het projectleiderschap voor de begeleiding van de pilots is belegd bij de GGD.