Doel 3.2.2
We voorkomen en verminderen zorgmijding onder inwoners
Er wordt actief contact gelegd met mensen in zorgwekkende situaties, die niet zelf om hulp/ondersteuning vragen, maar dit wel nodig hebben omdat (verder) maatschappelijke uitval dreigt. Na contactlegging wordt samen met betreffende persoon (of directe omgeving) in kaart gebracht welke hulp/ondersteuning nodig is en hoe dit het beste kan aansluiten op de situatie van de persoon zelf. Daar waar mogelijk wordt getracht mensen te motiveren om reguliere hulp/ondersteuning te accepteren. Zolang geen aansluiting bij reguliere hulp/ondersteuning kan worden gevonden, maar hulp/ondersteuning wel nodig is, wordt inzet vanuit bemoeizorg geboden.
Criteria
We voorkomen en verminderen zorgmijding, zodanig dat:
- participatie en zelfredzaamheid wordt bevorderd;
- (verder) maatschappelijke uitval wordt voorkomen;
- wordt toegewerkt aan maatschappelijk herstel;
- Gezondheid wordt bevorderd.
Toelichting
Team VIA (Vangnet, Informatie en Advies, onderdeel van GGD) is het multidisciplenaire vangnet/bemoeizorgteam; het team biedt zorg aan volwassenen die zich in een zorgwekkende situatie bevinden en om wie anderen zich zorgen maken en die zelf niet om hulp/zorg vragen.
Het doel van deze zorg is maatschappelijk herstel van cliënten bevorderen. Team Via verleent bemoeizorg aan volwassen in de gemeenten: Dalfsen, Hardenberg, Kampen, Ommen, Staphorst, Zwarte Waterland, Steenwijkerland, Hattem en Zwolle. Team VIA gedurende 2017 in 247 cases bemoeizorg geleverd, gericht op zelfredzaamheid, voorkomen maatschappelijke uitval, werken aan maatschappelijk herstel en het bevorderen van de (algemene) gezondheid van cliënten.