Een kernprincipe is dat het kind/ de jongere, diens ouders/gezin en de directe sociale leefomgeving centraal staan. Hierbij is het belangrijk dat flexibel ingezet kan worden op de benodigde ondersteuning uitgaande van '1 gezin, 1 plan'. Maatwerk is hierbij onontbeerlijk.  

Criteria

We bieden maatwerk in jeugdhulp, zodanig dat:

  • De tevredenheid van ouders/verzorgers en jongeren over het effect van de jeugdhulp gemiddeld een 7 is op een schaal van 10 (tevredenheid; 0-meting 2017)
  • Hulpvragen naar de mening van ouders/verzorgers en jongeren in samenhang worden opgepakt
  • In 2017 bekend is hoe knelpunten die in de periode 16-27 jaar ontstaan door de wettelijke leeftijdgrens van 18 jaar in de Wet Jeugdhulp aangepakt kunnen worden

Toelichting

In 2017 en ook in vergelijking tot 2016 zijn jongeren en ouders over het algemeen positief over de zorg die zij van de organisaties krijgen. Vrijwel alle jongeren en ouders in 2017 – en meer dan in 2016 - geven aan dat zij over het algemeen met respect door de hulpverleners behandeld worden. De meeste jongeren vinden de hulp of begeleiding klantgericht. Ze vinden het fijn dat zij geholpen worden de juiste hulp te vinden. En dat er goed naar hen geluisterd wordt. Zij waarderen persoonlijk advies of zeggen geleerd te hebben beter met bepaalde situaties om te gaan. De meeste ouders binnen dit onderzoek vinden de hulpverlener betrokken, aardig en begripvol – ook voor andere familieleden binnen het gezin. Een groot deel van de ouders zegt dat de hulp op maat/passend was, toegespitst op hun gezinssituatie of de situatie van hun kind. Zij zeggen zich als ouders serieus genomen te voelen. Jongeren en ouders van kinderen met jeugdhulp zien vooral verbeterpunten op gebied van wachttijd en communicatie/het beter nakomen van afspraken. De scores op de stelling ‘Door de hulp voelt mij kind zich beter’ was in 2017 79% (in 2016 76%), zeg maar een 7,9.

In 2017 is het onderzoek naar knelpunten in de overgang van 18- naar 18+ gestart. In de monitoring sociaal domein is dit één van de speerpunten. De gemeenteraad is hierover begin 2018 geïnformeerd. In de uitvoering wordt door het Sociaal Wijkteam steeds vaker in samenspraak met andere partijen in de ondersteuning voor volwassenen afspraken gemaakt over een soepele overgang van jeugdhulp naar volwassenen ondersteuning. Waar dat nodig was, is verlengde jeugdhulp ingezet.