Goede samenwerking tussen sociale wijkteams, huisartsen, jeugdgezondheidszorg en scholen in Zwolle rondom toegang tot specialistische jeugdhulp is van groot belang. Kinderen en ouders krijgen daardoor een sneller en beter passend antwoord op hun ondersteuningsvraag. Door een brede beoordeling wordt zo nodig een terecht beroep op (specialistische) jeugdhulp gedaan. En door bundeling van deskundigheid rondom de toegangen tot jeugdhulp kunnen jongeren en hun ouders beter worden ondersteund en kan een besparing op de kosten worden gerealiseerd.

Criteria

We versterken de toegang tot jeugdhulp bij problemen met opvoeden en opgroeien, geestelijke problematiek, stoornissen en beperkingen, zodanig dat:

  • In 2017 de bekendheid en bereikbaarheid van het sociaal wijkteam via de verschillende kanalen zijn verbeterd ten opzichte van 2015
  • In 2017 het percentage ouders/verzorgers en jongeren dat weet waar ze terecht kunnen als zij hulp nodig hebben groter is dan in 2016 (0-meting cliëntervaring-onderzoek 2016)
  • Eind 2017 minimaal 80% van ouders/verzorgers weet dat je hiervoor terecht kunt bij sociale wijkteam.
  • In 2018 de samenhang en samenwerking rondom toegang tot gespecialiseerde jeugdhulp naar de mening van verwijzers als huisartsen, sociale wijkteams en jeugdartsen en naar de mening van ouders/jongeren beter is dan in 2016 (0-meting).

Toelichting

Jongeren en ouders zijn het er in 2017 overwegend mee eens dat de toegankelijkheid van de organisatie(s) jeugdhulp goed is. In vergelijking tot 2016 hebben in 2017 zowel meer jongeren als ouders een positieve ervaring met het krijgen van hulp.

Er zijn meerdere toegangen tot jeugdhulp. Huisartsen zijn een belangrijke schakel tussen hulpvrager en jeugdhulp. Tegelijk voelen huisartsen zich niet altijd voldoende toegerust om een integrale afweging te kunnen maken. In 2017 is daarom gestart met de pilot jeugd en gezinswerker sociaal wijkteam bij de huisarts. Door een brede beoordeling van hulpvragen bij de huisarts, kunnen jongeren en ouders zo goed mogelijk worden geholpen. De huisarts werkt daarvoor samen met de jeugd en gezinswerker. Die laatste schakelt bij vermoeden van GGZ problematiek een GZ psycholoog van het Sociaal wijkteam in. Zo kunnen kinderen, jongeren en ouders sneller de goede hulp ontvangen, zo zwaar als nodig en zo licht als kan. Ook worden onterechte verwijzingen naar niet vrij toegankelijke ondersteuning te voorkomen waardoor die beschikbaar blijft voor kinderen en jongeren die die hulp echt nodig hebben. De eerste resultaten wijzen uit dat dit doel wordt gerealiseerd. In het tweede kwartaal 2018 verschijnt een evaluatie van het pilotjaar 2017.

In schooljaar 2017-2018 is op basis van de Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp ook gestart met ondersteuningsteams op scholen PO en VO waarin schoolinterne en schoolexterne ondersteuners samenwerken en gezamenlijk afwegen wat er nodig is, zowel invididueel als op groepsniveau en zowel op school als thuis. Daarmee wordt ook voorkomen dat kinderen, jongeren en ouders voor schoolexterne ondersteuning eerst via de huisarts moeten gaan. De samenwerking met huisartsen en de samenwerking met scholen versterken zo ook elkaar.

Door toegenomen bekendheid van het Sociaal wijkteam én door in te voegen bij huisartsen en bij scholen, is het aantal verwijzingen naar jeugdhulp via het Sociaal Wijkteam sinds de decentralisatie van jeugdzorg toegenomen van 10% 2015 (1e helft 2015) naar 33% in dezelfde periode van 2017. Daardoor krijgen we steeds beter zicht op de 'vraagkant' van jeugdhulp en kan gerichter aanbod van jeugdhulp (preventief en curatief) worden ingezet. Ook ondersteunt beter inzicht in de hulpvraag resultaatgerichte bekostiging van niet vrij toegankelijke jeugdhulp.