Door actieve deelname aan de maatschappij worden arbeidsmogelijkheden in de toekomst mogelijk beter bereikbaar (maatschappelijke participatie als vliegwiel). Maatschappelijke participatie van bijstandsgerechtigden leidt tot minder sociaal isolement en (op termijn) meer mogelijkheden in de maatschappij. Maatschappelijke participatie kan en opstap zijn naar werk, maar is dat vaak ook niet. Meer actieve deelname aan de maatschappij (in de directe omgeving van de inwoner) is dan het hoogst haalbare.

Criteria

We zorgen dat inwoners met een bijstandsuitkering en een grotere afstand tot de arbeidsmarkt naar vermogen kunnen participeren in de samenleving (maatschappelijke participatie), zodanig dat:

  • Tenminste 300 bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gebiedsgericht maatschappelijk worden geactiveerd
  • Alle jongeren onder de 27 jaar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een persoonlijk actieplan hebben gericht op (arbeids-)participatie of onderwijs.

Toelichting

Verschillende partners uit het Maatschappelijk voorveld hebben een samenwerkingsnetwerk ontwikkeld, gefaciliteerd door de gemeente. Bij de ppn 2017 is hiervoor ook een extra investering beschikbaar gesteld om meer mensen te laten participeren. Onder de naam van 'DOCK 24' zijn ‘voorveldorganisaties’ als ZwolleDoet!, WIJZ, FOCUS, St. Present, Pauropus en Travers Welzijn in 2017 gestart om Zwollenaren die zich op trede 1,2 of 3 van de participatieladder bevinden te activeren.  

  • Het aantal bijstandsgerechtigden dat via het Sociaal Wijkteam wordt geactiveerd is niet specifiek geregistreerd. Hierdoor kan deze doelstelling niet apart worden gemeten. Wel kan worden aangegeven dat de samenwerking in het maatschappelijk voorveld t.b.v. activeringstrajecten al meer geactiveerde inwoners heeft opgeleverd.
  • Alle kwetsbare jongeren die in beeld zijn bij Sociaal Wijkteam hebben een ondersteuningsplan dat gericht is op werk/scholing/zorg