Iedere Zwollenaar met arbeidspotentieel participeert naar zijn of haar vermogen op de arbeidsmarkt. Dit kan in een betaalde baan/zelfstandigheid (en eventueel met ondersteuning/subsidie wanneer sprake is van een arbeidsbeperking) of door werkervaring op te doen vanuit een bijstands- of ondersteuningssituatie.

Criteria

We stellen inwoners met een bijstandsuitkering en arbeidspotentieel in staat om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, zodanig dat:

  • We tenminste 200 werkervaringsmogelijkheden creëren om uitstroom uit de bijstand te bevorderen
  • Alle inwoners met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt in beeld zijn voor wat betreft hun arbeids-/participatiemogelijkheden
  • De regionale doelstelling voor de landelijke banenafspraak voor mensen met een arbeidsbeperking wordt gehaald en het Werkbedrijf Regio Zwolle samenwerking op de inclusieve arbeidsmarkt bevordert
  • Uitstroom uit de bijstand naar werk, zelfstandig ondernemerschap of opleiding wordt bevorderd en 5% hoger is dan het voorgaande jaar
  • Alle jongeren tot 27 jaar en met een afstand tot de arbeidsmarkt toekomstperspectief hebben en in actief traject zijn met een actieplan richting zorg/werk/opleiding
  • Meer 50plussers hun talenten en ervaring kunnen blijven inzetten op de arbeidsmarkt
  • Een melding aan de Poort leidt zoveel mogelijk tot een teruggeleiding naar werk/opleiding en/of andere vormen van inkomensvoorziening (een melding leidt niet automatisch tot een uitkering)  
  • Tenminste 5 nieuwe werkplekken in een beschutte werkomgeving mogelijk worden gemaakt

Toelichting

  • De Arbeidmarktregio Zwolle is voorloper in het land t.a.v. het transparant maken van het werkzoekendenbestand. Onze inwoners met een arbeidsbeperking (doelgroepenregister) zijn in beeld en dit heeft geresulteerd in meer dan 100 plaatsingen van Zwolse inwoners onder de banenafspraak.
  • De Arbeidsmarktregio Zwolle presteert boven de regionale taakstelling voor de banenafspraak. Er zijn tot en met derde kwartaal 2017 1307 banen gerealiseerd. Dit zijn 489 banen meer dan de taakstelling van 818 voor het hele jaar. Bovendien zien we een (langzame) stijging van het aantal banenafspraakbanen in de overheidssector.  
  • Het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle is in 2017 gelanceerd. Wij werken samen met de 13 andere gemeenten en UWV aan het eenduidig en sector- en themagericht verlenen van diensten op vraag van de werkgevers in Zwolle en de regio. De werkgeversdienstverlening faciliteert mede de ontwikkeling van de Human Capital Agenda/Tafel van de Regio Zwolle die het Werkbedrijf Regio Zwolle verbindt met de Economische Regio Zwolle. In 2017 is deze bestuurlijke tafel van start gegaan, waarin één van doelstellingen ‘inclusiviteit’ is.
  • Ter uitvoering van de motie Goed Werk (ingediend op 10-11-2017) zijn de re-integratieactiviteiten van de gemeente nader geanalyseerd voorzover het de afdeling WRA betreft.  Deze analyse levert het volgende beeld op:

De uitstroom 2017 ligt bijna 9% hoger dan in 2016. Er zijn in totaal 442 mensen uitgestroomd naar werk, onderneming of opleiding.

De Zwolle aan de slag aanpak heeft er samen met de partners toe geleid dat meer (meer dan 8% t.o.v. 2016) mensen aan het werk zijn gekomen. De onderverdeling ziet er als volgt uit:

  • De Zwolle werkt aanpak (inwoners met een kortere afstand tot de arbeidsmarkt) had een instroom van 245 cliënten. Hiervan is 86,1% volledig uitgestroomd naar werk; 2,9% part-time uitgestroomd en 17,6% doorgestroomd.
  • De Zwolle ontwikkelt aanpak (inwoners met grotere afstand tot de arbeidsmarkt, inschatting met ondersteuning aan het werk) heeft geleid tot een uitstroom van 129 cliënten volledig aan het werk en 78 cliënten parttime aan het werk.
  • De Zwolle in beweging aanpak (inwoners met grote afstand tot arbeidsmarkt) heeft geleid tot een uitstroom van 54 cliënten volledig aan het werk en 19 cliënten parttime aan het werk.
  • Hierin zit ook het aandeel van de raamovereenkomst met private partners. Onder die raamovereenkomst zijn 35 trajecten naar werk gestart. Pas in de loop van 2018 kan worden gemeten hoeveel duurzame uitstroom dit opleverde. In 2017 zijn van de totale uitstroom naar werk 39 cliënten na een kort dienstverband weer teruggevallen op inkomensondersteuning van de gemeente.  In 2017 zijn gemiddeld per maand 446 cliënten parttime werkzaam (zij hebben nog wel inkomensondersteuning, aanvulling van bijstand).
  • Kwetsbare jongeren zijn in beeld via de schakel-makelpool Pro-VSO-Entrée. Alle jongeren hebben een plan van aanpak gericht op werk/opleiding en/of participatie. Hiermee hebben we gezorgd voor een naadloze overgang van school naar school, werk of participatie. WRA-Wezo heeft o.a. een jongerenteam gevormd om de sluitende aanpak vorm te geven en er is een pilot voorbereid door de Pro-VSO en MBO-entrée scholen om samen met Wezo-WRA jongeren werken en leren vorm te geven.
  • Pas in de loop van 2017 zijn wij gestart met het in beeld brengen van het aantal gerealiseerde werkervaringsplekken. Hierdoor kan nog niet bepaald worden of de doelstelling is gehaald. Dit wordt meegenomen in de opdracht naar de nieuwe uitvoeringsorganisatie Wezo-WRA.
  • In en vanuit (regio) Zwolle is een aantal leerwerkarrangementen met werkgevers ontwikkeld, die tevens voortkomen uit SROI. Mooie voorbeelden zijn het project Smart Mobility, samen met de Provincie en opleidingstrajecten tot KCC-medewerkers i.s.m. Driessen HR. Dergelijke trajecten hebben opleidingstrajecten met baangarantie opgeleverd voor meer dan 50 mensen in Regio Zwolle (met name uit Zwolle).  
  • We zijn er in 2017 nog onvoldoende in geslaagd om meer 50plussers aan de slag te krijgen. Dit heeft ertoe geleid dat het ook in regionaal verband van het Werkbedrijf Regio Zwolle opnieuw een speerpunt is geworden voor de dienstverlening 2018-2020. Wel is de start gemaakt om ook samen met MBO-instellingen een aanpak te ontwikkelen voor kwetsbare jongeren die op termijn ook kansen biedt voor andere kwetsbare groepen.
  • Meer dan 30% van de aanvragen bij de Poort heeft geleid tot een andere vorm van ondersteuning zonder een bijstandsuitkering (bijvoorbeeld een andere inkomensvoorziening of opleiding)
  • Ondernemersdienstverlening van Wezo-WRA en Ruimte en economie hebben een samenwerking ontwikkeld waarin sectorgericht wordt samengewerkt aan het bedienen van werkgevers. Hiervan maakt ook de adviesfunctie voor sociale ondernemers onderdeel uit.
  • Er zijn vijf beschutwerkplekken gerealiseerd. Dit is overeenkomstig onze doelstelling. De taakstelling van het Rijk ligt een stuk hoger, namelijk op 26 beschutwerkplekken, voor zover de behoefte zich voordoet. De behoefte wordt volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaald door het aantal door het UWV positieve adviezen. Onze inzet is dan ook gericht op het actief vinden van kandidaten en van passende beschutwerkplekken, zodat een verborgen behoefte zo veel mogelijk voorkomen wordt. Voor de zomer van 2017 is een plan voor beschut werken nieuw opgeleverd. Dit plan maakt het mogelijk om, naast de uitvoering van de SROI-afspraken met de aanbieders dagbesteding, elders beschutwerkplekken te realiseren. Dit plan wordt momenteel nader uitgewerkt en voor de zomer van 2018 aan de raad aangeboden.