Doel 1.4.3
We vergroten de vitaliteit van sportaccommodaties
Sportaccommodaties en -voorzieningen zijn een randvoorwaarde om sporten en bewegen en vitaliteit invulling te geven. Wij realiseren ons dat totstandkoming en in stand houding voor sportverenigingen en inwoners moeilijk haalbaar is. De gemeente heeft daarmee een voorname rol in het faciliteren van een kwalitatief en kwantitatief accommodatie- en voorzieningenaanbod dat aansluit bij de behoefte vanuit de breedtesport. Dit betekent tevens dat we op basis van maatwerk innovatief en creatief kijken naar invulling van behoeften, waarbij sober, doelmatig en efficiënt de kern vormt. De tot nu toe gehanteerde normen wat betreft bijvoorbeeld speelcapaciteit, omvang en bijbehorende voorzieningen worden niet meer als basis, maar hooguit als maximum gezien. Accommodatievraagstukken en capaciteitsproblemen worden daarbij niet zonder meer op de betreffende locatie, maar stadsdeel en zo nodig stedelijk gericht opgelost.
Uitgangspunt is dat de gemeente bij verhuur en/of ingebruikgeving van accommodaties een hoge mate van kostprijsdekkendheid nastreeft voor in elk geval die accommodaties waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Dit geldt in mindere mate voor de multifunctionele binnensportaccommodaties, aangezien de diverse gebruikersgroepen nauwelijks mogelijkheden hebben c.q. ruimte geboden kan worden om verdienvermogen te generen.
Verder willen we de openbare ruimte waar mogelijk beter benutten en inrichten teneinde meer inwoners te stimuleren tot sporten en/of bewegen.
Criteria
We vergroten de vitaliteit van sportaccommodaties, zodanig dat:
- Sportaccommodaties optimaal en efficiënt worden benut, waartoe:
- Accommodatievraagstukken stadsdeelgericht en zo nodig stedelijk worden opgelost
- Sportaccommodaties worden ingezet voor meer en andersoortige activiteiten (een levendige en multifunctionele ontmoetingsplaats) al dan niet voor nieuwe en andere doelgroepen
- De verhuur van gemeentelijke accommodaties in hoge mate kostprijsdekkend is
- Een aantrekkelijke, stimulerende en laagdrempelige beweegomgeving wordt gerealiseerd in de openbare ruimte
Toelichting
Accommodatievraagstukken worden met de vaststelling van het Actieplan Sport en bewegen stadsdeelgericht aangepakt. Dit heeft onder meer zijn vertaling gekregen bij de aanleg van het nieuwe kunstgras waarbij niet gekeken is naar de behoefte van de individuele voetbalvereniging, maar naar de ontwikkeling van het stadsdeel.
Verder wordt het sportpark als gevolg van de inzet op de maatschappelijke functie van de sport en de initiatieven van sportverenigingen daarop steeds meer het centrum van ontmoeten voor andersoortige vormen van sport zoals loop- en fietsgroepjes. Ook is inmiddels de tendens zichtbaar dat de sportverenigingen ook het ongeorganiseerd sporten en bewegen op het sportpark wil faciliteren.
Op het gebied van sport en bewegen in de openbare ruimte is met de aangenomen moties op dat gebied aangetoond dat de gemeenteraad het belang van een beweegvriendelijke omgeving onderstreept. Sporten en bewegen (zoals de speelplekken en trapveldjes) is tot nu toe vooral het domein geweest van openbare ruimte en niet zo zeer van sport. In 2017 is intern tussen beide terreinen de verbinding gezocht dat onder meer heeft geleid tot het initiatief van een gezamenlijke verkenning van een eventuele nieuwe inrichting van het Azaleapark in Assendorp. Verder wordt ook aansluiting gezocht bij de Omgevingsvisie waar een gezonde leefomgeving, en dus ook een beweegvriendelijke omgeving, een belangrijk element vormt voor de toekomstige inrichting van de stad.