Doel 1.1.2
We vergroten de veerkracht van buurtbewoners en doelgroepen
Niet alle Zwolse inwoners zijn in staat op eigen kracht of met hulp van eigen sociale netwerken en verbanden mee te doen in de samenleving en maatschappelijk zelfredzaam te zijn.
In de Veerkrachtmonitor is er in 12 van de 54 buurten van Zwolle sprake van een laag sociaal kapitaal (t.o.v. Zwolse gemiddelde).
Door inzet van wijkgericht welzijnswerk willen we het menselijke kapitaal in buurten en wijken versterken, vergroten, mobiliseren en ondersteunen zodat er een leefomgeving ontstaat die sociale samenhang kent.
De omvang van de opgaven in wijken en buurten is leidend voor de omvang en intensiteit van de inzet van het wijkgericht welzijnswerk. Een gedeelte van de uitvoering vindt plaats binnen de sociale wijkteams.
Zodra dit nodig is, wordt in samenspraak met de zorgvrager, het sociaal netwerk/mantelzorger en het sociale wijkteam bepaald welke zorg en ondersteuning nodig is en op welke manier dit georganiseerd wordt.
Criteria
Het vergroten van de veerkracht van buurtbewoners en doelgroepen, zodanig dat er:
- meer inwoners met eigen kracht en competenties in staat zijn hun eigen leven (beter) te organiseren en inhoud te geven
- specifiek daar waar de veerkracht (ver) onder het Zwolse gemiddelde ligt)
- meer mensen maatschappelijk actief zijn
- meer mensen actief in de buurt zijn
- meer mensen aan het werk zijn
- meer inwoners van Zwolle langer zelfstandig (thuis) blijven wonen
- meer (algemene) sociale activiteiten in (12) kwetsbare buurten in 2018 plaats vinden
- een aanzienlijk deel van de activiteiten van wijkorganisaties gericht is op het versterken van sociale netwerken
Toelichting
In 2017 zijn de reguliere werkzaamheden van de drie vrijwilligerssteunpunten Zwolle Doet, stichting Present en Hart voor Zwolle uitgebreid zodat gezamenlijk meer inhoud gegeven kan worden aan Samen Zwolle en het makelen van vrijwilligers(groepen) aan vrijwilligersvacatures. Ook is er extra aandacht voor het bemiddelen van vrijwilligers met een beperking.
Met de versterking van het steunpunt vrijwilligers is meer inhoud gegeven aan de coördinerende rol van maatjesprojecten om een steeds betere aansluiting met de vraag om en aanbod van maatjes te krijgen.
Voor veel mensen is hulp bieden makkelijker dan hulp vragen. Hoogste tijd om de drempel flink te verlagen, eigen netwerk te vergroten en zo zelfredzaamheid te stimuleren. En laat SamenZwolle daar nou een mooi platform voor zijn! Want van de 96 hulpvragen die tot nu toe zijn gesteld, hebben we - samen met alle burgers, professionals en partners - al 50 vragen op kunnen lossen. En er zitten zeker nog 20 oplossingen in de pijplijn... Dat is een oplossingspercentage van 73%! Kortom, een oproep op SamenZwolle.nl loont.